WAT IS EMDR ?
EMDR, staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Het is een vorm van psychotherapie. De behandelingsmethode werd in 1989 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro voor mensen met posttraumatische stressstoornissen (PTSS).
Binnen EMDR draait het om afleiding te bieden bij de herinneringen rondom nare gebeurtenissen via oogbewegingen. Door deze afleidende taak wordt het werkgeheugen belast en kan informatieverwerking beter plaatsvinden en de bijbehorende heftige emoties, vaak geassocieerd met traumatische ervaringen, worden verwerkt en emotionele stress qua lading worden verlaagd tot geneutraliseerd. Het doel van EMDR is om de lijdensdruk te verminderen, waarbij het verminderen van herbelevingen centraal staat en daardoor men niet langer wordt belemmerd in het dagelijks functioneren.
OOK TOE TE PASSEN BUITEN TRAUMA
Hoewel het al lange tijd wordt toegepast bij PTSS, groeit het bewijs dat EMDR ook effectief kan zijn voor behandelingen van verslavingen, eetstoornissen, rouwverwerking en liefdesverdriet.
Waarvoor kun je EMDR nog meer inzetten?
EMDR kan je inzetten bij de onderstaande situaties:
- Herbeleving van nare ervaring(en)
- PTSS
- Stress
- Piekeren
- Nachtmerries
- Schaamte
- Angst/paniek
- Fobieen
- Vermijdingsgedrag
- Uitstelgedrag
- Schuldgevoelens
- Slaapproblemen
- Verhoogde waakzaamheid
- Depressies
- Slecht zelfbeeld
Het is bewezen geschikt voor cliënten die een trauma hebben ervaren die hun dagelijks functioneren hindert.
HOE WERKT EMDR THERAPIE?
EMDR kan op verschillende manieren worden gegeven. De stimuli van de EMDR kan via de ogen, oren, via korte pulserende trilling in de handen, als korte oefeningen waarin het werkgeheugen drastisch aan het werk wordt gezet. Deze stimuli zorgt voor desensitisatie.
Desensitisatie betekent het gecontroleerd ongevoelig maken voor het onderwerp van de belemmering (angst, boosheid, stress, of andere belemmering) door middel van het voorstellen/visualiseren van het onderwerp van de belemmering in combinatie met een stimulerende prikkel.
In eerste instantie dacht men dat de positieve effecten van EMDR te wijten waren aan het verbinden van de linker- en rechterhersenhelft door horizontale oogbewegingen. Hierdoor leek het gemakkelijker om traumatische herinneringen op te roepen, waardoor het trauma stap voor stap kon worden verwerkt.
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat EMDR wel degelijk effectief is bij het verwerken van een trauma of een ander probleem wat belemmert in het dagelijks leven.